Как действа ваксината

Според СЗО ваксинацията е най-ефикасната защита от грип, която спомага за намаляване на влиянието на епидемиите по света1.

При ваксинация убити или отслабени причинители на заболявания умишлено се въвеждат в тялото, обикновено чрез инжектиране. И в този случай имунната система се активира и започва работа, така както, ако сме изложени на болестта:

1. Тя разпознава причинителите на заболяването от ваксината като външни за тялото „Чужди нашественици"

2. Тя отговаря като произвежда антитела, същите като тези, които би произвела, ако се бяхме разболели. Но има разлика. Микробите във ваксината са отслабени или убити и те не могат да ни разболеят.

3. Въпреки това, ние развиваме имунитет, точно както ако бяхме боледували от действителното заболяване. И отново, ако микроби на това заболяване някога се опитат

да ни заразят, имунната ни система ще ни защити от разболяване. С други думи, както от разболяването, така и от ваксинацията придобиваме защита към определена болест.

Разликата е, че при разболяването боледуваме, за да изградим имунитет, а при ваксинацията – не!

По време на грипни епидемии, спазването на хигиенните навици като прикриване на носа и устата при кихане и кашляне в лакътната свивка, редовно миене на ръцете, оставане у дома, когато сме болни, помагат за ограничаване разпространението на болестта83. Антибиотиците са напълно безполезни при лечение на грип. Те са ефективни срещу бактериални инфекции и за това се използват при лечение на вторични бактериални пневмонии, например.

Инактивираните ваксини, каквато е VaxigripTetra®, предизвикват бърз имунен отговор при над 90% от здравите хора. Продължителността на защитата след ваксинация срещу грип е около 12 месеца.

Санофи Пастьор

Санофи Пастьор, дивизията за ваксини на Санофи, е най-голямата компания, изцяло посветена на човешките ваксини. Тя предлага най-широк набор ваксини в света, като предоставя защита от 20 бактериални и вирусни заболявания. С годишно производство от над 1 милиард дози, Санофи Пастьор дава възможност на над 500 милиона души по света да бъдат ваксинирани87.

Годишният производствен капацитет на Санофи Пастьор на сезонна противогрипна ваксина се покачи двойно за последните десет години91.

Санофи Пастьор произвежда ваксините срещу сезонен грип в две исторически производствени бази – Суифтуотър, САЩ (за страните от Северна Америка) и Вал-де-Руй, Франция (за САЩ и Европа) и две новоразвити – Окойоакак, Мексико (за страните

от Латинска Америка) и Шенжен, Китай (за азиатските страни). Всички производствени бази на Санофи Пастьор са проектирани и изградени, съгласно стандартите на компанията и гарантират в случай на необходимост прехвърляне на производството на сезонна ваксина към производство на пандемична.

Противогрипните ваксини на Санофи Пастьор са лицензирани в повече то 150 страни по света88.

През последните 60 години са приложени над 2,5 милиарда дози противогрипни ваксини, произведени от Санофи Пастьор91.